Vinárstva

Tri remeselné vinárstva, ktorých cieľom je tvoriť víno s charakterom.

  1. Pivnica Čajkov
  2. marvla TINDO
  3. Pivnica BRHLOVCE

 

Tvoriť víno klasickým remeselným spôsobom.
Tak ako si to pamätáme z detstva.
Tvoriť víno s charakterom.
Pokračovať v tradícii, ktorú nám zanechali naši predkovia a ďalej ju rozvíjať.

 

Všetky tri vinárstva sú rodinného charakteru. Vzdialené sú od seba približne desať kilometrov, čo je asi pätnásť minút cesty autom.

1. Vinárstvo Pivnica BRHLOVCE sa nachádza v malej obci Brhlovce, ktorá je známa skalnými obydliami – unikátnym komplexom obytných priestorov vytesaných priamo do sopečného podložia.

2. Vinárstvo marvla TINDO má svoju pivnicu na okraji okresného mesta Levice, vo vinohradníckej časti, kde od nepamäti boli Levické vinohrady a hajloky.

3. Vinárstvo Pivnica ČAJKOV sa nachádza v starej vinohradnickej obci Čajkov. Veľká archívna pivnica vinárstva leží v neďalekej v obci Nemčiňany.

 

mapa_vino_spod_vulkanu_web

Pivnica ČAJKOV

Web: www.pivnicacajkov.sk
Email: obchod@pivnicacajkov.sk
Tel: +421 908 431 613
Produkcia: cca 25 000 fľiaš vína

Vinárstvo Pivnica ČAJKOV dnes vedie Marek Uhnák, pod taktovkou ktorého prešlo vinárstvo za posledné roky prudkým vývojom a zmenou smerovania. Na začiatku svojej vinárskej kariéry uplatňovať najmä vedomosti zo školy a hľadal moderné spôsoby výroby.  Bol to prirodzený vývoj, ktorý okrem iného priniesol aj nenahraditeľné skúsenosti.  Práve vďaka ním  pochopil, aký vzácny a unikátny je Čajkovský Terroir.

Postupne objavil najväčšie dedičstvo, ktoré mu zanechali predchádzajúce generácie: Spojenie tradičných odrôd so sopečným podložím.

Už sa nenaháňam za úspechmi na súťažiach, počtom bodov a medailami. Nehľadám „najlepšie“ víno. Dnes už viem, že skutočné zlato je charakter a osobnosť nášho jedinečného regiónu, ktorý sa nedá násilne vtlačiť do pohárov

K Peseckej leánke má Marek Uhnák osobitý vzťah. Jej jedinečnosť a vzácnosť  si začal uvedomovať už počas štúdia na strednej škole v Modre. Postupne si vyskúšal všetky možné a aj nemožné kombinácie výrobných postupov: od prísne reduktívnych až po oxidatívne.  Pridával množstvo prípravkov, kombinoval hrozno z rôznych viníc a kupážoval hotové vína. Krkolomne dopestoval z Leánky aj cibéby.

Na konci tejto cesty zistil, že sa vlastne vrátil na začiatok.

 

marvla TINDO

Web: www.marvlatindo.sk
Email: info@marvlatindo.sk
Tel: +421 910 828 010, +421 915 990 203
Produkcia: cca 10 000 fľiaš vína

Vinárstvo Marvla TINDO je spojenie dvoch priateľov, ktorí spoločne prepadli vášni z názvom víno. Netradičný názov ich  vinárstva vznikol spojením ich krstné mien: mar – TIN vla – DO. Martin a Vlado dnes  nazývajú svoj projekt, ako malé vinárstvo rodinného typu.

Ako to pri väčšine veľkých príbehov býva, aj na začiatku vinárstva marvla TINDO to bolo o veľkých snoch, romantickom idealizme a veľkej odvahe. Bez týchto základných ingrediencií, by ale nikdy nezačali na Levických viniciach kopať novú pivnicu ( kde sa Vlado ako dizajnér realizoval ), a nezačali objavovať potenciál vinohradov vysadených na sopečnom podloží.

Nechať prehovoriť prírodu a čas, lebo si myslíme, že byť svedkom procesu je viac ako byť jeho domnelým režisérom.

Postupne, ako sa začali viac a viac ponárať do tajomstva vína, začali sa im objavovať nové témy, nové horizonty a nové výzvy: miesto pôvodu, starý vinohrad vs. nový vinohrad, pôvodné odrody, minimálne zásahy v pivnici, drevený sud, charakter vína, vplyv ročníka.

Zrazu víno nie je cieľ, ako spôsob ako spoznávať okolitý svet.

 

Pivnica BRHLOVCE

Web: www.pivnicabrhlovce.sk
Email: info@pivnicabrhlovce.sk
Tel: +421 905 544 524
Produkcia: cca 10 000 fľiaš vína

Vinárstvo Pivnica BRHLOVCE  je malé butikové vinárstvo, ktoré sa nachádza v skalných obydliach v obci Brhlovce. Je to miesto, kde čas plynie ešte tak po starom – analógovo. Hlavným cieľom je tvoriť remeselné vína a zachrániť skalné obydlia, dať im druhú šancu na život.

Plynutie času a intuícia sú naše hlavné pracovné nástroje v pivnici.Tvorbu vína vnímame ako kreatívny proces. Je to skôr emocionálna záležitosť ako dokonalý technologický postup.

Hodnota vína je vnímaná nie materiálne, ale v zmysle umenia, savoir faire a krásy.

Je to opak strojovej a priemyselnej výroby, ktorej výsledná produkcia je studená a prázdna.